Kat Diana & Kogi Awang

Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 18, 2011

Jom belajar memasak

hai semua , hari ni Chef Kat nak beraksi di dapur ye semua . mahu lari dari ke-tension-an , ke-kutuk-an dan ke-ejek-an yg melanda . so , jom belajar memasak.


so , harini saya akan mengajar anda semua bagaimana mahu membuat sambal Sundel . this sambal lebih kurang mcm sambal belacan lah . but cara membuatnya lain dan rasanya lebih sedap . macam mana saya boleh tau ? wal hal saya tak makan sambal belacan and sambal sundel ? okey tanya lah adik saya , makan sambal sundel ni hingga menjilat jari lah .


dari mana benda ni berasal pon saya taktau lah . yg saya tau , this sambal come from my father's family . mmg dr belah ayah lah sambal ni datang . so , saya belajar cara2 nak buat sambal ni sampai my nenek belah ibu suro saya ajar die mcm mana nak buat sambal ni . die ckp sedap habis lah .


okey dah kalau saya membebel sampai keesok pon tak habis . so jom kita belajar memasak .

so bahan bahan nya adalah :

Belacan (ikot suka , kalau suka mkn belacan letak lah byk tp jgn terlalu byk pula)
Segengam Ikan Bilis
4biji bawang merah
1 biji bawang putih
setengah biji bawang besar
segenggam cili padi (ikot suka , kalau nak pedas letak lah byk)
2biji cili besar hijau
2biji cili besar merah


cara membuatnya pulak :

panaskan sedikit minyak. dan masak belacan tersebut selama 2 minit . kemudian masak ikan bilis sehingga kuning keemasan dan masak bahan2 lain separuh masak (utk memudahkan kerja , potong bwg2 , cili2 tersebut ke saiz lebih kecil) . setelah semuanya sudah siap di goreng tumbuk kesemua bahan2 tadi (jgn terlalu hancur) dan kemudian siram minyak yg telah digunakan utk menggoreng bahan2 tadi ke bahan2 yg telah ditumbuk . jgn terlalu banyak yee minyak nya . and last sekali jaulkan kesemuanya dan hidangkan utk makan . selamat mencuba :)


KatDiana : bercita2 utk menjadi Chef terkenal mcm Chef Wan tapi abg aku dah amik dulu bidang culinary . ishh kena amik cita2 lain pulak .

No comments:

Post a Comment